Vedtekter

Vedtekter for Lille-Strømsbu Barnehage ANS.

 

 

1. Eierforhold

Lille-Strømsbu Barnehage ANS er en privateid ordinær barnehage med opptil 24 plasser for barn i alderen 0-6 år. Beregnet leke- og oppholdsareal inne er på 78,0 kvm.

 

Eier av barnehagen er Ida E Lynghaug og Jarl Eirik Aanby som er administrativt og økonomisk ansvarlig for driften.

 

2. Formål §1

Barnehagen skal i samarbeid og forståelse med hjemmet ivareta barnas behov for omsorg og lek, og fremme læring og danning som grunnlag for allsidig utvikling. Barnehagen skal bygge på grunnleggende verdier i kristen og humanistisk arv og tradisjon, slik som respekt for menneskeverdet og naturen, på åndsfrihet, nestekjærlighet, tilgivelse, likeverd og solidaritet, verdier som kommer til uttrykk i ulike religioner og livssyn og som er forankret i menneskerettighetene.

Barna skal få utfolde skaperglede, undring og utforskertrang. De skal lære å ta vare på seg selv, hverandre og naturen. Barna skal utvikle grunnleggende kunnskaper og ferdigheter. De skal ha rett til medvirkning tilpasset alder og forutsetninger.

Barnehagen skal møte barna med tillit og respekt, og anerkjenne barndommens egenverdi. Den skal bidra til trivsel og glede i lek og læring, og være et utfordrende og trygt sted for fellesskap og vennskap. Barnehagen skal fremme demokrati og likestilling og motarbeide alle former for diskriminering.

§2.Barnehagens innhold

Barnehagen skal være en pedagogisk virksomhet.

Barnehagen skal gi barn muligheter for lek, livsutfoldelse og meningsfylte opplevelser og aktiviteter.

Barnehagen skal ta hensyn til barnas alder, funksjonsnivå, kjønn, sosiale, etniske og kulturelle bakgrunn, herunder samiske barns språk og kultur.

Barnehagen skal formidle verdier og kultur, gi rom for barns egen kulturskaping og bidra til at alle barn får oppleve glede og mestring i et sosialt og kulturelt fellesskap.

Barnehagen skal støtte barns nysgjerrighet, kreativitet og vitebegjær og gi utfordringer med utgangspunkt i barnets interesser, kunnskaper og ferdigheter.

Barnehagen skal ha en helsefremmende og en forebyggende funksjon og bidra til å utjevne sosiale forskjeller.

Departementet fastsetter nærmere regler om barnehagens innhold og oppgaver (rammeplan) ved forskrift.

Barnehagens eier kan tilpasse rammeplanen til lokale forhold.

Med utgangspunkt i rammeplan for barnehagen skal samarbeidsutvalget for hver barnehage fastsette en årsplan for den pedagogiske virksomheten.

 

§2 a. Plikt til å samarbeide med skolen om overgangen fra barnehage til skole

Barnehagen skal samarbeide med skolen om barnas overgang fra barnehage til skole og skolefritidsordning, jf. opplæringslova § 13-5 og friskolelova § 5-5. Samarbeidet skal bidra til at barna får en trygg og god overgang.

 

 

3. Opptak / oppsigelse

 

Eier foretar opptak i hht. regler i Lov om barnehager. Barnehagen er åpen for barn bosatt i Arendal kommune, hvis barnehagen ikke får fylt opp plassene etter bestemmelsen over vil det vurderes å ta inn søkere fra andre kommuner. I hht. Lov § 18 Barn med nedsatt funksjonsevne har rett til prioritet ved opptak i barnehagen. Det skal foretas en sakkyndig vurdering for å vurdere om barnet har nedsatt funksjonsevne.

Barn som det er fattet vedtak om etter barnevernloven §§ 4/12 og 4/4 annet og fjerde ledd, har rett til prioritet ved opptak i barnehage.

 

 

Forøvrig vil følgende kriterier bli lagt til grunn:

Søskenprioritet

6-åringer med utsatt skolestart.

5-åringer.

Barn av enslig far eller mor når han/hun er yrkesaktiv eller under utdanning.

Vurdering av familiens fysiske eller psykiske helse.

Vurdering av familiens generelle livssituasjon, herunder at begge foreldre er yrkesaktive.

Under opptaket gjøres det en total vurdering med hensyn til

gruppesammensetning og aldersfordeling.

   

Oppsigelse: skal skje skriftlig til barnehagen eller elektronisk på kommunens hjemmesider før den 1 i måneden, oppsigelsestiden er 2 måneder fra oppsigelse dato. Det må betales for barnehageplassen til oppsigelsestidens slutt.

 

4. Foreldrebetaling §20

Kommunen fastsetter forelderbetaling for ett år av gangen. Forelderbetaling skjer forskuddsvis den 1. i hver måned. Det betales for elleve måneder, da det er feriestengt i juli måned.

 

Følgende satser gjelder fra 1.januar 2024: 

 

Full plass 5 dager pr. uke:                     3000,-   + matpenger kr 350,-         

Ved manglende innbetaling inndras tildelt plass etter 2 skriftlige purringer.

Fra august 2023 vil vi bli en fullkost-barnehage hvor vi serverer all mat. Hjemmebakt brød, knekkebrød diverse pålegg, frukt og grønnsaker og melk + to varmmåltider i uken.

Prisen på matpenger vil da øke til kr. 350,- (lik pris til kommunale bhg.)

 

Viser til Arendal kommune sine hjemmesider ift søskenrabatt, redusert foreldrebetaling og gratiskjernetid

 

https://www.arendal.kommune.no/tjenester/barnehage/priser-og-betaling/

 

5. Barnehagens oppholdsareal

Følgende innendørsareal / rom er godkjent til bruk for barnehagen:

Hele 1. etasje med følgende rom: gang, toalett, kjøkken og stue og tilbygg/nybygg med garderobe, leke-hobby  samt toalett/vaskerom-70kvm.

I tillegg til dette er det godkjent for 8kvm leke og oppholdsareal i 2 etasje.

Ute disponerer Lille-Strømsbu Barnehage: 2,5 mål tomt.

 

6. Barnehagens samarbeidsutvalg og foreldreråd

Jfr. bestemmelsene i Lov om barnehager, § 4.

Foreldregruppen velger en representant m. varamann til samarbeidsutvalget for ett barnehageår av gangen.

Styrer / førskolelærer og en av eierne er faste representanter.

Barnehagen skal ha et foreldreråd som skal fremme samarbeidet mellom hjem og barnehage.

Foreldrene har ingen plikter i forhold til barnehagen, (for eksempel dugnad).

 

7. Årsplan

Årsplan utarbeides for ett eller flere barnehageår av gangen i et samarbeid med pedagogisk personal, øvrige ansatte og eier, og blir fastsatt av foreldrerepresentant og samarbeidsutvalget. Den legges fram for foreldregruppen til orientering.

«Årsplanen skal vise hvordan barnehagen vil arbeide for å omsette rammeplanens formål og innhold og barnehageeierens lokale tilpasninger til pedagogisk praksis. Årsplanen skal blant annet vise hvordan barnehagen arbeider med omsorg, lek, danning og læring.» (Rammeplanen 2017, side 38)

 

8. Helsekontroll av Barn

Lille-Strømsbu Barnehage står under tilsyn av helsemyndighetene og i henhold til lov om barnehager §50 skal det legges frem erklæring om barnets helse når barnet begynner i barnehage.

 

9. Intern-kontroll §9

Rutiner for intern-kontroll i Lille-Strømsbu Barnehage:

 

a)    Eierne plikter å etterse at brannvarslingsanlegg fungerer, og at det blir avholdt halv-årlige brannøvelser. Dessuten etterse at rømningsveier er frie.

b)    Eierne plikter å etterse at lekeapparater, leker o.a. ikke kan skade barn i lek.

c)    Eierne skal påse at lokalene holdes i god orden, og at det vaskes og luftes hver dag.

d)    Eierne skal påse at de ansatte blir holdt faglig oppdatert.

 

 

10. Taushets- og opplysningsplikt

Barnehagen skal i h.h.t barnehagelovens § 44, 45 og 46 følge bestemmelsen om taushets- og opplysningsplikt til sosial- og barneverntjenesten.

 

§ 44.Taushetsplikt

For virksomheter etter denne lov gjelder reglene om taushetsplikt i forvaltningsloven §§ 13 til 13f tilsvarende.

§ 45.Opplysningsplikt til sosialtjenesten og den kommunale helse- og omsorgstjenesten

Barnehagepersonalet skal gi sosialtjenesten og den kommunale helse- og omsorgstjenesten bistand i klientsaker. De skal i sitt arbeid være oppmerksom på forhold som bør føre til tiltak fra kommunens side, og skal av eget tiltak gi sosialtjenesten eller den kommunale helse- og omsorgstjenesten opplysninger om slike forhold. Av eget tiltak kan opplysninger bare gis etter samtykke fra klienten, eller så langt opplysningene ellers kan gis uten hinder av taushetsplikt. Opplysninger skal normalt gis av styrer.

 

§ 46.Opplysningsplikt til barnevernet

Enhver som utfører tjeneste eller arbeid etter denne loven, skal i sitt arbeid være oppmerksom på forhold som kan føre til tiltak fra barneverntjenesten.

Enhver som utfører tjeneste eller arbeid etter denne loven, skal uten hinder av taushetsplikt melde fra til barneverntjenesten uten ugrunnet opphold

a)

når det er grunn til å tro at et barn blir eller vil bli mishandlet, utsatt for alvorlige mangler ved den daglige omsorgen eller annen alvorlig omsorgssvikt,

 

b)

når det er grunn til å tro at et barn har en livstruende eller annen alvorlig sykdom eller skade og ikke kommer til undersøkelse eller behandling, eller at et barn med nedsatt funksjonsevne eller et spesielt hjelpetrengende barn ikke får dekket sitt særlige behov for behandling eller opplæring,

 

c)

når det er grunn til å tro at et barn blir eller vil bli utnyttet til menneskehandel.

Enhver som utfører tjeneste eller arbeid etter denne loven, plikter også å gi opplysninger etter pålegg i samsvar med barnevernloven § 6-4.

 

 

11. Politiattest §30

De ansatte i Lille-Strømsbu Barnehage ANS må fremlegge politiattest.

 

Den som skal ansettes fast eller midlertidig i barnehage skal legge frem politiattest som nevnt i politiregisterloven § 39 første ledd.

 

12. Åpningstider og forsikring

Barnehagen er åpen mandag-fredag 07.00 til 16.30. 

Åpningstiden kan justeres fra 07.00 til 07.15 i perioder der ingen har behov for at vi åpner 07.00. 

Barna er forsikret mot ulykke i oppholdstiden fra klokken 07.00 – 16.30.

13. Krav til vedtekter §8

Vedtektene er fastsatt av eierne og varer til nye vedtekter blir utarbeidet. Kopi av de til enhver tid gjeldende vedtekter sendes til oppvekstetaten i Arendal kommune, og til barnas foreldre / foresatte i forbindelse med opptak.

Vedtektene skal legges fram for samarbeidsutvalget og foreldrerådet.

Kommunen skal påse at vedtektene er innenfor lovens rammer.

 

Oppdatert og redigerte vedtekter gjeldene fra 31.01.2023